Muszaka

Először Görögországban ettem muszakát. Barátainkkal nyaraltunk Korfun. Ők ajánlották ezt az ételt, mert görög kapcsolatuk révén ismerték már. Persze nem csak ezt, hanem másokat is, például a spenótos pitát, a parasztsalátát, a tintahalat, a paradicsomos húst, stb. Azokról majd később írok. Nagyon finom mindegyik, de most lássuk a muszakát. 
Az alapanyagok a képen láthatóak 4 személyre, a mennyiségük a következő: fél kiló darált disznóhús, két szem krumpli, két szem paradicsom, egy padlizsán, egy fej hagyma, egy gerezd fokhagyma. A fűszereket teáskanállal mérd ki, ezek a következők: oregánóból 2, őrölt fahéjból 1, bazsalikomból 1, őrölt borsból 1. A só adagolását rád bízom ízlésed szerint.
Első lépésként tedd fel a krumplit főni héjában. Ha kész, hámozd meg, és karikázd fel, majd tedd félre. A következő a padlizsán előkészítése. Karikázd  fel, de ne hámozd meg. Hamar bebarnul a padlizsán vágott felülete, de van megoldás a kifehérítésére. Egy edénybe tegyél hideg vizet, és sózd meg alaposan. Ez azt jelenti, hogy fél liter vízhez legalább nyolc teáskanál só kell. Ebbe a sós vízbe tedd bele a padlizsánkarikákat. Azt fogod tapasztalni, hogy a karikák úszni fognak, és miután a Gyalog Galoppból tudjuk: "ami úszik a vízen, az boszorkány", ezért le kell nyomnod a víz alá a padlizsánkarikákat, mert ma már nem "sütjük" meg a boszorkányokat. Ezt a lenyomást megteheted egy kisebb edénnyel, amibe szintén vizet raksz a súly kedvéért. Az áztatás kb. egy óráig tart, ezért közben elkészítheted a darált hús. Az, hogy milyen húst használsz, az az ízlésedtől is függhet. Én disznóhúst szoktam használni, de jó a bárány, vagy marha is. 
Forrósíts olajat egy lábasban, majd tedd bele a hagymát, és pirítsd meg. Ezután tedd bele a fokhagymát és a darált húst, majd sózd meg. Kevergesd, amíg a hús kifehéredik, utána fűszerezd a borssal, oregánóval, bazsalikommal és a fahéjjal. A fahéj fogja megadnia különleges illatát, ízét! Fedd le, és takaréklángon hagyd fél órát főni. Néha-néha nézd meg, nehogy leégjen. Ha elfőtte a levét, pici vízzel pótold ki. Mire végeztél a hússal, már kiveheted a padlizsánkarikákat a sós vízből. Törölgesd le papírtörlővel, forgasd meg lisztben, és süsd ki forró olajban. Ezután ismét szedd ki papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat. 
A következő lépés az étel tepsibe rétegezése a képen látható sorrendben. Első a főtt krumplikarika, ezt sózd meg. Utána jön a hús, majd a felkarikázott paradicsom. Erre szórj sót és egy kevés oregánót.  Ezután következik a sült padlizsán. Most már majdnem készen vagy, csak a besamel hiányzik a tetejéről.
Tulajdonképpen ez egy rántás tejjel felöntve. A hozzávalók: egy deci olívaolaj, egy deci liszt és 3 deci tej. Ízesítése: egy kanál reszelt parmezán sajt és só. Tedd az olajat forrósodni, majd kb. fél percig pirítsd benne a lisztet, aztán jöhet a tej. Folyamatosan keverd habverővel, hogy szép, krémes állagú legyen. Keverd bele a sajtot, és sózd.
Előtte                                     Utána
Ha kész, kend rá a tepsiben felhalmozott rétegek tetejére. Az egészet süsd kb. 45 percig 190 fokos sütőben.
Igen, jól látod, mire elkészül az étel, nem sok tiszta edény marad a konyhádban. 
Édesanyám azt mondta, hogy ez valami isteni, de ő azért nem fog ilyet készíteni, mert még ezért a finomságért sem fog ennyit mosogatni. Sajnos ezzel jár. Ennek ellenére ne riadj vissza az étel elkészítésétől, mert a szennyes edények mértékével egyenes arányban van az étel élvezeti értéke, vagyis az íze.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések