Kocsonya

Ez megint egy remek étel. Általában télen szokás készíteni. Praktikusan, mivel hidegben dermed a kocsonya, és régebben nem volt hűtőszekrény, ahol megtehette volna ezt.
Elkészítéséhez sok olyan "bőnyeges", bőrös húsra lesz szükséged, amit lehet, normál esetben meg sem vennél. Pedig fontos a kocsonyásodáshoz a sok bőr. Tehát a legjobb felhasználható testrészei erre az ételre egy disznónak: a lába, a farka, a feje a fülével, orrával és a bőre. Még szerencse, hogy a dalban szereplő csonka állat az tehén (...se füle, se farka...). Persze rakhatsz bele színhúst is, de a bőrökről akkor sem szabad megfeledkezned. Ja és még egy fontos dolog: nem lehet keveset, mondjuk két tányérnyit főzni. Ez pedig azért van, mert a csontos, bőrös darabok csak egy nagy edényben férnek el. Akkor meg már úgyis mindegy, nem?
Ezek után hozzáfoghatsz az elkészítéséhez. Amit én főztem, az hat kisbográcsra való adag volt. Ehhez a következőkre volt szükségem:
  • két darab köröm 
  • egy csülök a disznó első lábáról
  • kettő farok
  • fél kg bőr
  • három fokhagyma
  • két-két fehér- és sárgarépa
  • egy fej hagyma
  • 10-15 szem egész bors, só
  • 6 literes fazék
Tisztítsd meg alaposan a húsokat. Borotváld vagy láng felett pörzsöld le a szőrt. Vágd ketté a körmöket, ha nem tudod, kérd meg a hentest. De ne engedd, hogy bárddal csinálja, mert akkor szilánkos lesz. Hámozd meg a hagymát, pucold meg a répákat és a fokhagymagerezdeket.
Tedd az egészet egy nagy fazékba. Ennek a mennyiségnek legalább hat literesre van szüksége.
Önts rá hideg vizet, ami teljesen elfedi a belevalókat, tehát majdnem tele legyen a fazék, és kezdd el főzni nagy lángon. Valójában úgy készül, mint egy húsleves, csak kétszer annyi sót tegyél bele (6 teáskanál). Mielőtt felforrna, vedd takarékra a hőt, innentől csak bugyognia szabad, mert különben zavaros lesz. Néha szedegesd le a habját. Ha ezt nem teszed, akkor is zavaros lesz. 
Legalább három órára van szüksége az ételnek, hogy teljesen megfőjön minden. Puhábbnak kell lennie a húsoknak a megszokottnál, mert amikor hideg lesz, visszakeményednek. Mikor kész, tedd hideg helyre, hogy teljesen kihűljön. Erre azért van szükség, mert a zsír, miután könnyebb fajsúlyú a víznél, úszni fog a lé tetején. Ebben az úszó állapotában fog teljesen megdermedni, így hiánytalanul el tudod majd távolítani. Nem lesz rá szükség, úgyhogy szedd le egy kanállal, mert így szép tiszta lesz a kocsonyád.
Ezután melegítsd fel az egészet újra, de csak melegítsd. Vedd ki a húsokat és a zöldségeket. Csontozd ki a csülköt és a körmöt, amennyire tudod, és adagold szét az edényekben, amiben majd tálalod. Mikor végeztél az adagolással, szűrd a levet a tányérokba,  a húsra. Igyekezz olyan mély edényt választani, hogy a lé ellepje a húst, akkor nem fog kiszáradni. Nekem nem sikerült igazán ezt elérnem, ezért ez a tál kocsonya már el is fogyott.
Díszítheted pirospaprikával, ízesítheted citromlével. Főzhetsz a lébe erőspaprikát, ha szereted. Jó étvágyat! Négy-öt napra megvan az ételed, persze, ha hűvös helyen tartod.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések