Töltött káposzta

Hamarosan itt vannak a karácsonyi ünnepek. Ilyenkor az egyik hagyományos ételünk a töltött káposzta. Szokás azért készíteni, mert sokáig eláll, nem kell főzéssel tölteni a karácsonyt és az utána következő napokat. A mondás úgy tartja, hogy a hetedik nap a legfinomabb. És tényleg, valami igazság van benne, ahogy telnek a napok, egyre jobb. Persze csak, akkor, ha már elsőre is jó volt. Ne riadj vissza a leírás terjedelmétől, szeretném, hogy pontos legyen az útmutatás az étel elkészítéséhez.
A mennyiséget is úgy kell választanod, hogy elegendő legyen számodra és családod, vagy vendégeid számára, bármikor is látogatnak meg karácsonytól szilveszterig. Nekem az édesanyámtól kapott kb. 6 literes lábosba a következő mennyiség fért:
A töltelékek
  • 2 kg sertés lapocka darálva
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 1 fej savanyított leveles káposzta
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 bögre rizs
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • fél kiló oldalas
  • fél kiló füstölt hús
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • fűszerek (kömény, bors, majoranna, kakukkfű, piros paprika, só)
Az alapanyagok előkészítése a következő: vágd apró kockára a hagymát, és piríts meg a zsíron. Erre a célra használd a nagy lábost, amiben majd főzöd az egészet. Amikor elkészült, tedd félre hűlni. Erre azért van szükség, mert a pirított hagyma úgy egyharmadát majd a töltelékhez kell használnod.
Ezután tedd fel a rizst főni ugyanannyi bögre vízben, ahány bögre rizst használsz. Nem kell előtte lepirítani, csak úgy a vízben főzd sóval ízesítve. Ha egy az egy arányban főzöd a rizst a vízzel, félpuhára fő csak, ami a töltelékünkbe pont a legjobb állag.
Következő lépés, hogy vizsgáld meg a füstölt hús és a savanyított káposzta ízesítését, mennyire sósak. Ezt kóstolással tudod elvégezni. A füstölt húsok tekintetében csak egyet tehetsz, ha túl sós, beáztatod hideg vízbe. Ezt akár megteheted a főzést megelőző este is, ha nagyon sósnak érzed. Az áztatás segít a füstölt hús puhításában is. Hamarabb megfő, ha túlságosan száraz, vagy kemény lenne nyersen, mindenképpen tedd vízbe áztatni.
A káposztával több dolgot tehetsz, vannak fokozatok. Ha kicsit sós, akkor elegendő csak kinyomkodni a levét, de ha így is sós még, át kell mosni hideg vízzel. 
A savanyított leveles fejes káposztát szedd leveleire, és vágd ki a levél erezetét. Így maradnak a sima levelek, amikbe majd a tölteléket rakod.
Vágd nagyon apróra a füstölt szalonnát. Ez is a töltelékbe kell majd.
Mire mindezzel végeztél, biztosan kihűlt a hagyma és a rizs, ezért kezdheted a töltelék bekeverését. Tedd egy keverő edénybe a darált húst, a főtt rizst, a sült hagyma egyharmadát, az összezúzott fokhagymát, a füstölt szalonnát. Üsd bele a két tojást, sózd és fűszerezd. Tegyél bele egy teáskanál majorannát és két teáskanál őrölt borsot, egy kiskanál kakukkfűvet, majd két-három teáskanál sót. Jól keverd össze. Ezután kezdheted a töltöttek gyártását. A képen láthatod, hogyan kell kinéznie. Teszel egy adag töltelék húst a káposzta levélre, majd ráhajtod a húsra a levél keskenyebb oldalán a két szemben lévő szélét a káposztának és hosszirányban feltekered. Szép sorban csináld addig, amíg tart a töltelék hús. Ha elfogyna a káposztalevél, ne ess kétségbe, gyúrj sima gombócokat a húsból.
Most már csak az egész töltött káposzta főzése maradt hátra. Kezd azzal, hogy újra tedd fel a lábost, forrósíts meg benne a hagymát. Tedd bele a savanyú káposztát és szórd meg 3-4 teáskanál pirospaprikával. Fűszerezd őrölt borssal és köménnyel (egy-egy mokkáskanállal). Keverd át, majd tedd rá az oldalast és a füstölt húst. Ezután jönnek a töltelékek. A végén öntsd fel annyi vízzel. hogy ellepje. Fedd le, és lassú tűzön főzd puhára. Kb. 1-2 óra kell hozzá. Néha nézegesd, nehogy elfője a levét, pótold, ha szükséges. Rázogasd meg a lábost, de ne keverd meg az ételt, mert összetörsz minden tölteléket.
Én nem szoktam berántani ezt az ételt. Szeretem, ha leveses egy kicsit. De ha úgy akarod, sűrítheted rántással. Akkor ki kell venned először minden tölteléket és húst az edényből. Így tudod belekeverni a rántást.
Tálaláskor rakhatsz bele tejfölt, de soha ne tedd a egész kész ételhez, mert akkor nagyon hamar megromlik.
Jó étvágyat!


Ez 25 gombóc

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések