Tulajdonképpen most több receptet fogok leírni, amit variálhatsz sokféleképpen. Készítheted marhasülttel, kacsasülttel, párolt hússal, csirkével, és ahogy most én készítettem, egybesült sertéscombbal. De tálalhatod vegetáriánus fogásként is. A hús elkészítését nem fogom most leírni, illetve egyet mégis, a marhasültet.
Ehhez venned kell úgy kb. 2 kilónyi marha rostélyost, vagy csontos hátszínt. De nagyon fiatal marhából legyen. Nézd meg, világos pirosnak kell lennie és nem túl nagynak. A húst ne csontozd ki, és hagyd egyben. Borsozd meg, de ne sózd. Tűzdeld fokhagymával, és tedd tepsibe, de ne tegyél alá semmit. Süsd a sütőben 150 fokon 4-5 órát. Kevés pihentetés után szeleteld fel. Tálaláskor sózd meg, add fel párolt zöldségekkel és a sós palacsintával.

Ezek után jöjjön a brokkoli és a sárgarépa, meg a gomba. A vásárlásnál válasz kicsi, vékony sárgarépákat. A mennyiségeket nem nagyon lehet meghatározni. Annyi, amennyit megesztek. Hámozd meg, és vágd ízlésed szerinti méretű darabokra. A brokkolit szedd rózsáira, a nagyobb darabokat vágd ketté. A gombákat tisztítsd, de ne mosd meg, mert 'szottyos' lesz. A gombát csak szárazon, papírtörlővel törölgetve, esetleg kis kefével szabad tisztítogatni. És ne hámozd! Finom, ha több fajta gombát veszel. Barna csiperke, laska gomba és sima, fehér csiperke gomba került a mi asztalunkra, amikor ezt az ételt készítettem.


A tisztítás, darabolás után kezdheted a zöldségek párolását. Szerencsés helyzetben vagy, ha van a háztartásodban párolóedény, így emeletesen tudod egyszerre elkészíteni a répát és a brokkolit. Tegyél 5 dkg vajat a lábosba, olvaszd fel, majd tedd bele a sárgarépát. Sózd, borsozd meg, Tehetsz hozzá 2-3 cl brandyt vagy rumot. Egy gerezd fokhagymát dobj még a répák mellé. Tedd az edényre a pároló fokozatot. Ebbe rakd bele a brokkolit. Sózd, borsozd meg ezt is. Fedd le az egészet, és takaréklángon kb. 20 percig párold.

Közben foglalkozhatsz a gombával. Darabold fel apróra. Nem kell törődnöd azzal, hogy egyforma legyen, mert a végén úgy is lezúzzuk. Azért hagyjál egy-két darabot, amit egyben párolva a zöldségek mellé tálalhatsz. A brokkoli mellett remekül elfér. Tehát szintén vajon kezdd pirítani az apró gombát. Sózd meg, tegyél rá borsot. Önts hozzá egy kevés fehér vagy vörös bort. Negyedóra elegendő lesz neki. A végén botmixerrel pépesítsd! Tedd vissza a tűzre, és tegyél bele főzőtejszínt. Hagyd egy percig takaréklángon, folytonosan kevergetve. A mennyiségek: 20 dkg gomba, fél deci bor, fél deci tejszín. Igazából már majdnem végeztél. csak a palacsinta van hátra.
Hozzávalók: 2 pohár kefir, egy kefires pohár liszt, egy tojás és egy tojás fehérje. Só, egy evőkanál lágy vaj, petrezselyem. Keverd össze a hozzávalókat. Kisebb méretű palacsintákat süss belőle. Megtöltheted a párolt zöldségekkel, vagy csak tálald hús mellé, mártással leöntve. Nagyon finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése