Párolt brokkoli és sárgarépa palacsintában gombamártással

Tulajdonképpen most több receptet fogok leírni, amit variálhatsz sokféleképpen. Készítheted marhasülttel, kacsasülttel, párolt hússal, csirkével, és ahogy most én készítettem, egybesült sertéscombbal. De tálalhatod vegetáriánus fogásként is. A hús elkészítését nem fogom most leírni, illetve egyet mégis, a marhasültet. 
Ehhez venned kell úgy kb. 2 kilónyi marha rostélyost, vagy csontos hátszínt. De nagyon fiatal marhából legyen. Nézd meg, világos pirosnak kell lennie és nem túl nagynak. A húst ne csontozd ki, és hagyd egyben. Borsozd meg, de ne sózd. Tűzdeld fokhagymával, és tedd tepsibe, de ne tegyél alá semmit. Süsd a sütőben 150 fokon 4-5 órát. Kevés pihentetés után szeleteld fel. Tálaláskor sózd meg, add fel párolt zöldségekkel és a sós palacsintával.
Ezek után jöjjön a brokkoli és a sárgarépa, meg a gomba. A vásárlásnál válasz kicsi, vékony sárgarépákat. A mennyiségeket nem nagyon lehet meghatározni. Annyi, amennyit megesztek. Hámozd meg, és vágd ízlésed szerinti méretű darabokra. A brokkolit  szedd rózsáira, a nagyobb darabokat vágd ketté. A gombákat tisztítsd, de ne mosd meg, mert 'szottyos' lesz. A gombát csak szárazon, papírtörlővel törölgetve, esetleg kis kefével szabad tisztítogatni. És ne hámozd! Finom, ha több fajta gombát veszel. Barna csiperke, laska gomba és sima, fehér csiperke gomba került a mi asztalunkra, amikor ezt az ételt készítettem.
A tisztítás, darabolás után kezdheted a zöldségek párolását. Szerencsés helyzetben vagy, ha van a háztartásodban párolóedény, így emeletesen tudod egyszerre elkészíteni a répát és a brokkolit. Tegyél 5 dkg vajat a lábosba, olvaszd fel, majd tedd bele a sárgarépát. Sózd, borsozd meg, Tehetsz hozzá 2-3 cl brandyt vagy rumot. Egy gerezd fokhagymát dobj még a répák mellé. Tedd az edényre a pároló fokozatot. Ebbe rakd bele a brokkolit. Sózd, borsozd meg ezt is. Fedd le az egészet, és takaréklángon kb. 20 percig párold. 
Közben foglalkozhatsz a gombával. Darabold fel apróra. Nem kell törődnöd azzal, hogy egyforma legyen, mert a végén úgy is lezúzzuk. Azért hagyjál egy-két darabot, amit egyben párolva a zöldségek mellé tálalhatsz. A brokkoli mellett remekül elfér. Tehát szintén vajon kezdd pirítani az apró gombát. Sózd meg, tegyél rá borsot. Önts hozzá egy kevés fehér vagy vörös bort. Negyedóra elegendő lesz neki. A végén botmixerrel pépesítsd! Tedd vissza a tűzre, és tegyél bele főzőtejszínt. Hagyd egy percig takaréklángon, folytonosan kevergetve. A mennyiségek: 20 dkg gomba, fél deci bor, fél deci tejszín. Igazából már majdnem végeztél. csak a palacsinta van hátra.
Hozzávalók: 2 pohár kefir, egy kefires pohár liszt, egy tojás és egy tojás fehérje. Só, egy evőkanál lágy vaj, petrezselyem. Keverd össze a hozzávalókat. Kisebb méretű palacsintákat süss belőle. Megtöltheted a párolt zöldségekkel, vagy csak tálald hús mellé, mártással leöntve. Nagyon finom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések