Krumplifőzelék

Egyszerű és nagyszerű és főzelék. Ennyi. Szerintem ezzel mindent elmondtam. Apám majomfogónak nevezte. Nem tudom miért, de jól hangzott gyerekkoromban. A hozzávalók 4 adaghoz a következő:

5 szem átlagos krumpli (fél kg nagyjából)
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
3-4 db babérlevél
2 mokkáskanál só
6 szem egész bors
6 szem kömény
szalonnabőr
kb. 4 dl víz
2 evőkanál olaj

Tedd fel a vizet a szalonnabőrrel, a fűszerekkel és a sóval főni. A főzési idő pont annyi lesz, amíg meghámozol 5 szem krumpli, leöblíted és felkarikázod. Amint végeztél a krumpli megmunkálásával, tedd bele a szalonnás vízbe, és főzd puhára.
Ezután be kell rántanod. Nem nagy dolog. Nekem sem sikerült nagyon sokáig, de egyszer rájöttem a módjára.  Ezért kövesd az utasításaimat: tegyél 2 evőkanál olajat egy serpenyőbe, majd tegyél bele egy evőkanál lisztet. Pirítsd fél percig, majd öntsd bele a forrásban lévő ételbe, amit folyamatosan keversz. Persze ez a mennyiség arányait megtartva növelhető az étel mennyiségétől függően.
Miután elkészültél, jöhet egy kis turbó az ételnek. Habard be. Vegyél elő egy tálat. Tedd bele a 4 evőkanál tejfölt és egy kanál lisztet. Keverd simára habverővel. Mielőtt beleöntenéd a főzelékbe ki kell egyenlítened a hőfokokat. Mert, ha hidegen tennéd a tejfölös lisztet az ételbe, kicsapódna a tejföl, ami csúnya és nem finom. Ezért először a tejfölös lisztbe kell tenned a forró ételből  egy-két kanálnyit. Ezt keverd újra simára. Aztán újra a meleget a hidegbe. Ha már elég meleg lett a tejföl, mehet bele az egész a főzelékbe. Persze ekkor is keverd folyamatosan. Pár perc főzés, és már kész is.
Eheted tükörtojással, sült virslivel,......

Megjegyzések

  1. a krumpliban keményítő van, a liszt szintén keményítő, minek megduplázni a kalória adagot?
    egész biztosan finom, favágóknak való

    VálaszTörlés
  2. ez tökéletesen igaz, de nem ehetünk mindig párolt brokkolit

    VálaszTörlés
  3. Jajjaj!Nagy a baj, ha már valaki egy krumplifőzelékhez sem meri adni a nevét!!!El tetszett téveszteni, ez nem politikai, hanem egy FŐZŐS BLOGOLDAL! Ha ekkora a para, akkor inkább ne írjon. Tőlünk meg nem kell félni,nem futunk a médiahatósághoz, hogy "Tessenek gyorsan intézkedni, valaki nem tejföllel habarja a főzőlevet!!!" Csinálja csak nyugodtan úgy, mint eddig; nem kötelező ezt a receptet használni. Még. Hál'istennek.Egyelőre csak a család cenzúrázza a kaját:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések