Csülökkel töltött kenyér


Elkészítése nem nehéz, de időigényes. Először meg kell főznöd a füstölt csülköt, annyira puhára, hogy a csont könnyedén kijöjjön belőle. Ha kicsontoztad, tedd félre hűlni.
Közben készítsd el a kenyértésztát. Egy jó méretes hátsó csülökhöz elég nagy kenyérre lesz szükséged. Tehát fogj 1 kg lisztet, 6 dl vízben oldj fel 5 dkg élesztőt, és keverj hozzá két teáskanál sót. Dagaszd az anyagokat tésztává, majd tedd félre kelni kb. 50 percig.
Amint letelt az első kelési idő, gyúrd át újra a tésztát, és keleszd megint. A következő átgyúrás után ágyazd az egyben hagyott, kicsontozott főtt csülköt a tészta közepébe cipót formázva. Lisztezz be egy nagy tepsi alját. Erre tedd a nyers kenyeret.
A sütőt melegítsd elő 150-160°C-ra. kb. 1 óra kell, hogy megsüljön. Közben 10 percenként kend át vizes ecsettel. Attól lesz olyan finom, ropogós kérge.
Ha készre sült, még ne örülj, hogy ehetsz. Legalább 3-4 óra kell, mire kihűl. Addig ne is vágd fel, mert széteshet. Legyél türelmes, időzítsd úgy az éhségedet.
Csülök helyett készítheted sonkával. Ízesítheted a sonka főzőlevét fokhagymával, hagymával, egész borssal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések