Zöldségleves palóc módra

 Hívhatnám gezemice levesnek is a zöldségek sokfélesége miatt. A palócos hatást a tárkony és a tejföl adja. Arra is jó ez a recept, hogy az otthon talált zöldség,- hús vagy csont maradékokat tudod hasznosítani.
Persze készülhetsz direkt erre az ételre, akkor a következőket kell megvásárolnod:
  • 40 dkg zöldbab
  • 3-3 kisebb szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 3 db nagyobb gomba
  • 3 szál szárzeller
  • 15-20 dkg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt
  • só, őrölt bors, pirospaprika
  • vegyes húsos csont (marha, disznó, csirke)
  • 2 evőkanál zsír
Előkészületek: karikázz, darabolj, kockázz, ahogy a képen látod.
Forrósítsd fel a zsírt egy fazékban, és pirítsd meg benne a húsos csontot. Ez 5 percet vesz igénybe. Szedd ki egy tányérra a csontokat, ha végeztél. Folytasd a pirítást a szalonnával, majd hagymával. A sort a répák és a zeller követik. Egy-két perc után a gomba jön. A lényeg, hogy a zöldségek is kapjanak egy kis pírt. 
Amint végeztél a sütögetéssel, ereszd fel vízzel, tedd bele a fűszereket és a csontokat. Lassú tűzön főzd kb. 15-20 percig, amíg félig puha nem lesz a zöldség. Ekkor tedd bele a zöldbabot és a krumplit. Főzd puhára az egészet.
A végére marad a tejfölös habarás. Keverd el egy tálban a lisztet a tejföllel, majd add a leveshez. Tálaláskor tehetsz bele ecetet, ha szereted. Ha van tárkonyeceted, akkor azt.
A húsos csont helyett főzheted a levest hússal is. Abban az esetben kockázd fel a húst, mint a pörköltnél.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések