Grillezés

Most néhány szót a grillezésről. Ebben van egy kis tapasztalatom. Megsütöttem már a húsom javát, ezért szeretnék jótanácsokkal szolgálni.
A grillezés egyik legfontosabb alapanyaga természetesen hús. Kivéve, ha vegetáriánus vagy. Törekedj a szaftos húsok használatára, mert az nem szárad ki a sütés alatt. Ezért jobb a sertéstarja, mint a sertéskaraj. Vagy a csirkecomb, mint a csirkemell. A szárazabb húsok sasliknak vagy más néven rablóhúsnak megfelelőek, mert a nyárson szalonnát is teszel mellé. Nagyon finom a marha csontos hátszín, amiből vékony szeleteket kell vágnod.
Az előkészületeket, ha lehetőséged van rá, előző nap kezdd el. Jót tesz a húsnak az "egyéjszakás" pácolás. Először szeleteld fel a húst, a saslikhoz vágd 3*3 cm négyzetekre. A vastagság kb. fél cm legyen. Ez azért fontos, hogy ne maradjon belül nyers a hús. Az inakat vagdald be, nehogy felpöndörödjenek. Klopfolóval fellazíthatod a rostokat, de ezt elvégezheted a kés fokával is (a tompa fele). A csontos húsokat jó, ha kicsontozod, mert a csont mellett nyers maradhat, és annak elfogyasztása után másnap nem fogsz olyan kellemesen emlékezni az előző napi lakomára. Persze nagyon lassú sütéssel kiválthatod a csontozást. 
Következő művelet az ízesítés. Mindenképpen száraz pácot használj, akár szelet húsról, akár saslik húsról van szó. Ez azt jelenti, hogy szárított fűszereket sóval keverj össze, és azzal dörzsöld be a húst. Az olajos pácok azért nem alkalmasak grillezéshez, mert az olaj meggyullad a hőtől. Óvakodj a túlfűszerezéstől, nehogy eltűnjön az étel saját, karakteres íze. Fűszerként én a kakukkfüvet, borsikafüvet, őrölt koriandert, borsot, fokhagymát és csípős, őrölt paprikát szoktam használni. Használj olyanokat, amik ízlésednek megfelelnek.
Egy esetben jöhet szóba az olajos fűszerkeverék, ha sokan tapossák a füvedet és isszák a sörödet, mert akkor nagy mennyiségben kell sütnöd a húst. Ilyenkor bízd az éhező vendégeidre a sütést, fűszerezést. Persze a szeleteket ebben az esetben is készítsd elő előző nap, de són kívül semmi mást ne tegyél rá. Ezeket a szeleteket másnap a következőképpen kell elkészítened: tedd a tűzre és süsd az egyik oldalát, majd amikor megfordítod, akkor egy ecsettel kend át a fűszeres olajjal a megsült felét. Ez fogja megadni az ízét. Tehát készíts többféle fűszerezésű olajat kis tálkákban, amit odakészítesz ecsetekkel a tálaló közelébe. A többi a vendégek dolga. Ha elégetik, az ő bajuk; ha finom, a te zsenialitásod a fűszerezések miatt. Azért persze az az igazi, ha tényleg finom.
A másik gyakori grillezett étel a saslik. Régen rablóhúsnak hívtuk. Úgy járj el a hús darabolásánál,  mint fentebb olvastad az előkészületeknél. Miután ez a fajta étel több alapanyagból áll, a következőkre lesz még szükséged: csemege füstölt szalonna, paprika, hagyma és esetleg valamiféle kolbász. Minden hozzávalót ugyanakkora négyzetekre váj fel. A hagymánál ezt úgy éred el, ha négy cikkre vágod, és leveleire szeded. A húst szintén előző nap darabold, fűszerezd. Ezek után nem marad más hátra, mint nyársra tűzni mindent. Bármelyik "közértben" kapsz bambusz nyársat. Felhasználás előtt áztasd vízbe. Így kevésbé tud meggyulladni, és párolgásával puhítja a húst.
Grillezhetsz zöldségeket is. Nagyon finom a cukkini és a padlizsán többek között. A padlizsánt karikázd fel és tedd egy órára sós vízbe, mint a muszakánál. A cukkinit pedig dörzsöld be fokhagymával akár hasábra, akár karikára vágod.
Többféle grillsütő létezik. Én a faszeneset szeretem a legjobban. Szerintem az igazi grillhús legyen füstös ízű. Ne terítse be teljesen a grillsütődet az izzó faszénparázs, hagyj egy kis terület mindig, ahol nincs tűz, ide le tudod húzni "takarékra" az ételt. Sütés közben tarts a közeledben tűzszabályozó eszközt. Egy ásványvizes vagy üdítős üveget, ha kiürült, tölts fel vízzel, és szúr egy pici lyukat a flakkon tetejére. Ebből nyomkodva a vizet tudod szabályozni a tűz erejét, a lecsöppenő zsírtól lobbant lángot eloltani.
Készíts többféle salátát, esetleg héjában sült krumplit tálalj köretnek. A füst legyen veled!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések