Kárász másképpen

Gyönyörű kárászok kerültek horgainkra a nyáron. Szám szerint kettő. Kívánságunk meg csak egy volt, megenni őket. Mi már a kedvesemmel nem hiszünk a mesékben, csak az evésben. Úgyhogy kezdem is a receptet. A képen látható hal a kárász. Persze ez csak illusztráció, a miénk ennél jóval nagyobb volt! Egy kicsit hasonlít a pontyhoz, csak nincs bajsza. Éppen ezért helyettesíthető a ponttyal.
Tehát az alapanyagok:
  • a hal
  • paprika, ez is kettő
  • paradicsom, ebből egy kell a leveshez, és hat darab a sütéshez, nem nagyok
  • hagyma, egy kis fej a leveshez és egy csokor újhagyma a sütéshez, pácoláshoz
  • négy szem krumpli
  • citrom, lehetőleg zöld citrom (lime)
  • üvegtészta
  • friss csilipaprika, de jó a sima kis hegyes erős is, de lehetőleg az is friss legyen
  • két gerezd fokhagyma
Persze só és frissen őrölt bors is kell majd.
A halat tisztítás után ki kell filézned. Nézd meg a linket. Ha nem vállalkozol, a feladatra kérd meg a halárust, csinálja meg helyetted. A filéket fektesd egy deszkára, a bőre legyen alul és irdald be. Ez azt jelenti, hogy a hal húsát sűrűn egymás melletti vágásokkal vagdald be majdnem a bőrig. Így tudod a veszélyes "y" szálkákat átvágni. Most már szebb feladatok várnak rád a folytatásban. Vágd fel a halat úgy öt centis darabokra és sózd borsozd egy tálban. Az újhagyma zöldjét durvára vágva szórd rá és csavarj rá egy zöld citrom levét, majd a hűtőben hagyd addig, amíg a többi tennivalóval nem végeztél.
Most jöhet a leves. Tedd fel főni annyi vízben, ami bőven ellepi a következőket: a halak fejét, a filézés után megmaradt halgerincet, egy paradicsomot, a két paprikát sóval ízesítve úgy két órára. Közben pucold meg a krumplit, karikázd fel és süsd meg, majd tedd félre.
Az újhagymát vedd kétfelé. A leveshez karikázd fel nagyon vékony csíkokra, a többit nagyolva vágd fel. Karikázd fel a csilipaprikát, majd a fennmaradó időben, amíg a leves fő, forralj vizet az üvegtésztának, és főzd meg azt. Ha levesed megfőtt, szűrd le, és a hal gerincéről szedegesd le a halhúst, majd tedd egy tálkába tálalásig az újhagyma, a paprika karikák és az üvegtészta mellé. A leszűrt levest ízesítsd citromlével és tartsd forrón.
Most már hozzákezdhetsz a második fogáshoz. Vegyél elő egy tepsit, és kezdd el rétegezni bele a sült krumplit, az újhagymát, a paradicsomkarikákat. Persze só, bors kell minden rétegre. A legvégén, a hal előtt az apróra vágott fokhagyma jön. Süsd forró, 200 fokos sütőben, kb. 15 percig. A végén, ha van a sütődnek grill fokozata, akkor egy pár percet grillezd meg. Jót tesz az ételnek. A képeken látható az előtte és az utána változat.
A tálalás van hátra. Szedj a leveses tányérba üvegtésztát, újhagymát, csilipaprikát és halhúst, majd merd rá a nagyon forró levest.
Ez az étel egy új megközelítése a hal elkészítésének. Természetesen már csak jó étvágyat kívánok hozzá.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések