Ludaskása

Lehet ezt az ételt Márton-napra, vagy a környékére időzíteni, de szerintem bármikor készíted, nagyon finomat fogsz enni. Megkapó az elkészítésének egyszerűsége. Nem kell más, csak némi libaaprólék, vagy liba szárnytő, leveszöldség - sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller - és rizs.
Először főznöd kell egy levest a képen látható hozzávalókból. Sima húslevest, lassan bugyogva, nem forralva. Egész borssal, lestyánnal, pici gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezve. Mindenből néhány csipetre van szükség. Színezéshez sáfrányt, vagy az olcsóbb sáfrányos szeklicét használd, de ha nincs, az sem baj.
Amikor kész, a leves szedd ki külön a húsokat és a zöldségeket, a levet meg szűrd át egy tálba. Az első fázis kész, jöhet a folytatás. 
Várj egy keveset, amíg lehűlnek az anyagok, nehogy balesetet szenvedj még evés előtt. A húst szedd le a csontról, aztán darabolj fel mindent és tedd félre. Készítsd elő a rizst. Ez azt jelenti, hogy forró vízzel mosd át szűrőn keresztül és csöpögtesd le. A fél fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát egy kanálnyi zsiradékon - ami lehet disznózsír, de a legjobb a libazsír -  piríts meg, majd tedd rá a rizst. Ezt is pirítani kell egy kicsit. Kevergesd gyakran, sózd, de csak keveset, mert a húsleves is sós, és egy tekerés frissen őrölt borsot tehetsz rá, majd pár perc múlva öntsd fel kétszer annyi libalevessel, mint amennyi a rizs volt. A képen látható anyagokhoz én fél liter rizst használtam. Ebből az következik, hogy egy liter leves kell ehhez az adaghoz. Főzd készre a rizst egy szál zellerrel - csak az íze kedvéért -, úgy, hogy amikor elfőtte a levét takaréklángon, zárd el a tüzet, és hagyd lefedve, hagy dagadjon a rizs. Eszedbe se jusson ilyenkor még, hogy megkevered, csak összetörnéd. Amúgy sem vagy már messzire attól, hogy kész legyen az étel.
Amint eltelt kb. negyedóra, mehet bele minden a rizsbe: az összevágott, kicsontozott hús, a zöldségek. Egyet most keverhetsz rajta, de vigyázz, nehogy összetörd a zöldséget! Tálalhatsz is, mert már kész is vagy. Készítettél egy nagyon tápláló, igazi magyar népi hagyomány szerint készült egytálételt. Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Jövőre ki ne hagyjátok Márton-napkor!Még Jamie is megirigyelhetné, olyan jó!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések