Öntött kifli

Gyerekkorom egyik kedvence volt ez az étel. A nagymamám készítette nekem. Azt nem tudom, hogy valójában ez egy létező recept volt, vagy ő találta ki, de el tudom képzelni, hogy ezt ő fejlesztette ilyen tökéletesre. Rá és az ő korosztályára jellemző volt, hogy bármiből tudott oltári finomat főzni. Valószínűleg rásegített a tudomány kialakulásához a két világháború és 1956 megélése, túlélése. És még mi panaszkodunk. 
Szóval ez egy habkönnyű desszert. Készülhet kiflivel, mint a neve is sugallja, de háztartási keksszel is nagyon jó. A hozzávalók: 

  • 10 db kifli
  • 4 tojás 
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 liter tej

Válaszd ketté a tojásokat sárgájára és fehérjére. Karikázd fel a kifliket. Sima, egyszerű kis kiflikről van szó. Ha keksszel akarod csinálni, akkor tálnyit használj. Tedd fel a tejet forralni egy nagy magas falú lábosban.
1. lépés: keverd össze a tojássárgáját a cukorral, elég alaposan, addig, amíg már nem "recseg" a cukor keverés közben. Na jó, egy picit "recseghet". Ezután rakd bele a lisztet, majd ezzel is keverd el.
2. lépés: verd fel a tojásfehérjét habbá, egy ici-pici sóval.
3. lépés: ha felforrt a tej, vedd takarékra a tűzhelyet, és merjél ki a tojássárgás masszára egy kisebb merőkanál tejet. Keverd el vele. Aztán még egy kanál tej, keverés. Aztán még egy és keverés. Ezt addig csináld, amíg tejföl sűrűségű nem lesz. Erre azért van szükség, hogy kiegyenlítsd a hőt a hideg tojás és a forró tej között. Különben tojásrántotta állagúvá válna az egész. A végén, ha az adagolgatással végeztél, öntsd bele az egészet a tejbe.
4. lépés: főzd a tojásos tejet állandóan kevergetve úgy 5-10 percig, majd óvatosan, nehogy összetörjön a hab, keverd bele a tojásfehérjét. Nem nagy és gyors mozdulatokkal kell keverni, hanem olyan lassacskán. Ezt egy-két perc elteltével abba is hagyhatod, mert készen vagy.
Ezután öntsd rá a kiflikre, és keverd át óvatosan, hogy mindenhova eljusson a lé. Ami ezután következik, az a legnehezebb. Várni kell, amíg kihűl, de megéri. Megbolondíthatod egy kis reszelt citromhéjjal, amit a tojássárgájába kell reszelned. Behűtve nem sok esélyt adok arra, hogy másnapra is marad belőle.



Megjegyzések

  1. A nagymamám is épp így csinálta. Mi hófehérkének hívtuk, és imádtuk! Ha finomat akartok enni, próbáljátok ki, mert a Laci-féle recept isteni!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is gyerekkorunk nagy kedvence volt, aztán most a mi gyerekeink kérik desszertnek, uzsonnának, vagy csak úgy:) A Nagymamám mondta, hogy a téli mákos guba nyáron öntött kifli:D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések