Barbecue szósz


Sokféleképpen készülhet. Ebből az egyik ez, amit én csinálok. Vízzel hígítva marinádként is lehet használni. Vagyis pácolhatod benned a húst, majd meg is párolhatod benne. Mondjuk oldalast vagy csirkét, vagy bármi mást.
Ennek a változatnak a hozzávalói:

  • paradicsom - nyáron friss paradicsom hámozva, úgy fél kg, más évszakban használj egy hámozott, konzerv paradicsomot 
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál balzsamecet,de használhatsz helyette valamilyen borecetet is
  • egy-egy evőkanál egész bors és koriandermag
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1- evőkanál vaj
Kezdd a fűszerekkel: törd össze a borsot és a koriandert mozsárban. Ha nincs mozsár, akkor tedd papírtörlőbe vagy szalvétába, és kezdd el csapkodni valamivel, ami összetöri. Figyelj arra, hogy ne szakadjon a papír.
Ezután, tisztítsd meg a paradicsomot és a hagymát, fokhagymát. Vágd fel ezeket az alapanyagokat apró kockára.
Tegyél fel a tűzhelyre egy edényt, tedd bele az olajat és a vajat. Miután felforrósodott, rakd bele a cukrot és karamellizáld barnára. Ezután jöhet a hagyma. Pár perc múlva tedd hozzá a fűszereket és annyi sót, amennyit ízlésed szerint gondolsz. Pirítsd meg a hagymát a fűszerekkel. A legvégén tedd hozzá a paradicsomot.
Ennél a pontnál nem mindegy, hogy a friss vagy konzerv-e a paradicsom. A frisset tovább kell főznöd, mint a konzervet. Akár félórát is igénybe vehet. Tőled függ a szósz állaga, sűrűsége. Ha tovább főződ, természetesen sűrűbb lesz.
Hagyd kihűlni, és tálalhatod. Most már csak a húsokat kell megsütnöd.
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések