Mézes csülök

Az ötlet az amerikaiak karácsonyi mézes sonkájából ered. Persze nem olyan, csak hasonlít, vagyis van benne méz.  Inkább jöjjön a recept. A hozzávalókat az általam készített mennyiséghez lásd itt alant:
  • két darab csontozott első csülök, ez 80 dkg 
  • egy evőkanál méz
  • egy evőkanál dijoni mustár
  • másfél deci fehérbor
  • só, bors
  • egy evőkanál zsír
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 szál fehér- és sárgarépa
Elsőként vedd a csülköket, és vágd ketté, két húsdarabbá. Ezt most így olvasva nem biztos, hogy érted, de ha a kezedben lesz, akkor rájössz, miről beszélek. Sózd be, és kicsit borsozd is.
Készítsd el a pácot: keverd össze a mustárt, mézet és a bort. Tedd bele a sózott húst, és egy éjszakát pihentesd a hűtőben. Megteheted, hogy egyenesen a sütésre kiszemelt tepsiben végzed el előbbi műveletet. Magas falú tepsit használj. Nekem ez az adag belefért egy 30x15 centiméteresbe.
Mielőtt beteszed a sütőbe, tedd a fokhagymát és a répákat a hús alá, és tedd a tetejére a zsírt. A sütést kezd 160 °C-on, alufóliával lefedve, kb. másfél- két órát. Az elősütésre szánt idő elteltével vedd le a fóliát, majd folytasd a sütést 200 °C-on, amíg pirosra nem sül a csülök bőre. Ez úgy 20 percig tart. De figyeld, nehogy megégjen. Azt vedd figyelembe, hogy a méz miatt hamarabb sötétedik a bőr.
Tálalhatod krumplipürével vagy rizzsel. A visszamaradt sütőléből készíthetsz mártást.
Hidegen is kiváló! Szeleteld fel szép vékonyan, és így tálald fel valamilyen salátával, vagy akár hidegtál egyik alkotóelemévé is válhat. Én pikniktálat készítettem, amit egy kirándulásunk alkalmával fogyasztottunk el Zsuzsimmal. Hagymás-törtkrumplis salátával ettük meg, és friss paprikával. 
Próbáld ki, nem fogsz csalódni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések