Zöldbab rakottasan

Köretnek induló ételből ez lett. Egy egytálétel. Persze nincs kizárva, hogy fogsz egy szelet sült húst, és ahhoz eszed.
Nézzük a hozzávalókat egy 20 cm-s serpenyőhöz:
  • 20 dkg zöld zöldbab
  • 2 nagyobb fej gomba
  • 2 db paradicsom
  • 3 szál újhagyma
  • 5 dkg jó húsos füstölt szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanálnyi reszelt sajt
  • 2-3 evőkanál sós lében érlelt lágy sajt (Fitaki márkájút használtam)
  • 4-5 evőkanálnyi tejföl
  • 2-3 evőkanálnyi zsemlemorzsa (született: prézli)
  • só, bors
  • egy evőkanál vaj, és olaj
Tedd fel a zöldbabot párolni. Ezt teheted pároló edényben, ami a legjobb megoldás, de ha nincs ilyened, akkor marad a lábos egy kevés folyadékkal és lefedve. Só, bors kell csak hozzá.
Mindeközben, hogy ne unatkozz, tisztítsd meg az újhagymát, gombát, fokhagymát. Az újhagymát vágd fel hosszában 3-4 mm-s csíkokra. Szeleteld fel a gombát és a fokhagymát. Majd karikázd fel a paradicsomot, és kockázd a szalonnát. Ezalatt - mire ezekkel végeztél - készen lesz a zöldbab. Nehogy szétfőjön, inkább roppannia kell.
Vegyél elő egy serpenyőt, amit betehetsz a sütőbe is. Nemzetiségnél piacon lehet olyan régi zománcozottat venni, amit a nagymamám is használt. Szerintem ez a legjobb. Tehát tedd fel a tűzre a zsiradékkal, és kezd el a sütést a szalonnával. Ha kész, vedd ki, és rakd egy tálra. Végezd el ugyanezt a műveletsort az újhagymával is. Aztán jöhet a gomba, de ezt már hagyd a serpenyőben, és vedd le a tűzről. Most pakolj vissza mindent egymásra szép gusztusosan. A paradicsom-karikákat ki ne hagyd. A "sarkokba" tedd a fokhagyma darabokat.
Keverd össze a lágy sajtot a tejföllel és zsemlemorzsával. Ezt kend az egész tetejére, és szórd meg reszelt sajttal. 200 °C-n süsd pirosra. 
Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések