Székely-gulyás

 Mielőtt leírom ezt a receptet, szeretném, ha tudnád, honnan származik az étel elnevezése.  
Először is: semmi köze a székelyekhez. Az étel kitalálója Székely József író, levéltárnok, többek között Petőfi barátja. Részt vett a szabadságharcban is. Törzshelye a képen látható Arany Sas fogadó volt, ami a Kossuth Lajos és a Semmelweis utca sarkán állt Budapesten.
Rexa Dezső, a neves kultúrtörténész írta meg először hitelesen, hosszú kutatómunka után a Székely-gulyás történetét:
"Székely Jóska egyszer összeállott az Aranysas gazdájával. Elmondta, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami fenségesen nagyszerű lehetne! A gazda maga is jó szakács és gourmet, házisapkás fejére ráütött és azt mondta: - Holnap!
És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Mindenkinek ízlett, mindenki remeknek találta és mindenki elvitte haza a Székely-gulyás készítésének módját. Így lett országos kedvenc étellé. Mindebből pedig látható, hogy ezt a jeles magyaros ételt nem székelygulyásnak, hanem a személynévről nagy kezdőbetűvel és kötőjellel Székely-gulyásnak kell írni."
Ez volt az étel története, most jöjjön maga a recept. Eredetileg kicsit kövérkés disznóhússal készült, de én ezt a változatot csontozott tyúkcombbal főztem. Ez volt itthon. A hozzávalók 2-3 személyre a következő:
  • egy tyúkcomb kicsontozva, felkockázva
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt, húsos szalonna
  • fél kg savanyú káposzta
  • egy evőkanál zsír
  • bors, pirospaprika, kömény, majoranna
  • tejföl
Mielőtt hozzákezdenél az egészhez, vizsgáld meg a káposztát: mennyire sós, mennyire savanyú. Ha túlzottnak tartod ezeket az ízeket, mosd át, majd jól nyomd ki a levét. Ha csak egy kicsit tartod sósnak, savanyúnak, elég csak kinyomkodnod a levét. Természetesen az étel sózásánál gondolj arra, hogy a káposztád már sós.
Vágd apró kockára a hagymát és a szalonnát. Tedd fel egy lábosban a zsírt felforrósodni, majd dobd bele a szalonnát. Némi pirulás után add hozzá a hagymát. Ha ez is megpirult, jöhet a hús. Amint kifehéredett, fűszerezheted is. Sózd, borsozd ízlésed szerint, és szórd meg pirospaprikával. Tegyél hozzá pár szem köményt és egy csipet majorannát. Fedd le az edényt, és lassú tűzön főzd félpuhára, majd tedd hozzá a savanyú káposztát. Ennyi. Most már főzd készre. Tálald tejföllel.
Rakhatsz bele csípős paprikát is. Menet közben figyeld, nehogy leégjen, pótold vízzel, ha muszáj. Levesesnek kell lennie az ételnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések