Sülthús


Ez az a igazi egybesült hús, amit azért szoktunk sütni, hogy a végén kapjunk egy olyan ételt, amit mindenhez lehet enni. Főételnek is remek, rizzsel, és isteni valamilyen főzelékre feltétként. Aztán nagyon finom hidegen, vékonyra szeletelve szendvicshez, vagy akár egy hidegtál elkészítéséhez. Nem beszélve a hátramaradt zsírról, amiben sült. Kenyérre kenve, lila hagymával  egy pohár vörösborral akár születésnapi fogás is lehet.
Nézzük a hozzávalókat:
Zsírban sül
először is a disznóhús. A legfinomabb, ha a dióját kéred a hentestől. Ez szép gömbölyű része a disznócombnak, ami 1,5 kg körül szokott lenni. A következő eleme az ételnek természetesen a zsír. Az előbb említett hús mennyiségéhez fél kg biztosan kell.
Most lássuk az ízesítőket: természetesen só. Viszonylag nagyon sok só. Mivel a hús belsejét nem tudod besózni, ezért azt csak kívülre tudod felhordani. Pont annyit használj, mintha fel lenne szeletelve, és a szeleteket sóznád.
Fontos ízesítője az ételnek a fűszerkömény. Ebből tehetsz ízlésed szerint. Én két teáskanálnyit teszek. Az őrölt borsot se sajnáld a húsról. 
Na és persze a fokhagyma. Abból tegyél 4-5 gerezdet az apróbból. Tehetsz még bele vöröshagymát, csípős zöldpaprikát is.
A képen 30 dkg húst látsz, és az ahhoz való mennyiségű ízesítőket.
Vízzel felöntve
A főzés- sütés a következőképpen történik: olvaszd fel a zsírt egy akkora lábosban, amibe bőven belefér a hús. Ha felolvadt, tedd bele a jól besózott, borsozott disznócombot. Süsd meg körben minden oldalát, úgy, hogy egy kis pírt kapjon. Ezután öntsd fel annyi vízzel, ami majdnem elfedi. Tedd bele a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Fedd le, és lassú tűzön főzd legalább egy órán át. A képeken látod a két fázist.
Egy óra eltelte után vedd le a fedőt, és erősebb tűzön főzd el a vizet belőle. A végén szedd ki a húst egy tálra, és hagyd kihűlni. Soha nem szabad melegen szeletelni, mert szétszakad. Mindig figyelj arra, hogy a hús rostjaira merőlegesen kell szeletelni, mert egyébként szintén szétesik. Nos ezek jótanácsok voltak,melyeket érdemes betartani.
A hátramaradt levet süsd vissza teljesen a zsírjára, mert csak úgy tartható el sokáig. Ennyi az egész.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések